تابلو برق صنعتی و کاربرد آن

دسترسی سریع

براي صحبت با مدیر سایت
!کليک کنيد
قوانين نويسندگي در سایت ما
!کليک کنيد
کمک مالي و نقدي جهت بهبود سايت
!کليک کنيد
حمایت بنری از سایت
!کليک کنيد
براي پرسيدن سوالات خود با اين شماره تماس بگيريد: (----------------)
تبليغات ...

برای سفارش تبلیغات کلیک کنیدبرای سفارش تبلیغات کلیک کنید
نویسنده : حیدری | بازدید : 274

تابلو برق صنعتی چیست؟

تابلو برق از یک محفظه فلزی یا غیر فلزی ساخته می شود.تابلو برق برای نصب تجهیزات الکتریکی و ارتباط بین تابلو برق ها طراحی شده است.تابلو برق ها از نظر ولتاژ به سه دسته فشار ضعیفLV (تا 1000 ولت) ، فشار متوسطMV  ( 1000 تا 63000 ولت) و تابلو برق فشار قویHV  (63000 تا 400000 ولت) تقسیم می شوند.

تابلو برق های صنعتی معمولا از یک محفظه از جنس فلز می باشد که داخل آن قطعات محتلفی نصب می شود. قطعات با توجه به کاربرد تابلو برق متفاوت است.

از دیگر کاربرد های دیگر محفظه فلزی تابلو برق ، محافظت در برابر خطر برق گرفتگی است و همچنین از خود قطعات در برابر عوامل محیطی مانند گرد و غبار ، اتلاف گرما، اختلال در فرکانس رادیویی، محافظت از تخلیه الکترواستاتیکی و اب محافظت می کند.

تجهیزات تابلو برق صنعتی

پایه ای ترین و مهمترین پیش نیاز برای شروع کار با انواع تابلو برق ، شناخت کامل نسبت به تجهیزات تابلو برق و اطلاع از کاربرد هر قطعه در تابلو برق ها نیز می باشد.

با ما همراه باشید تا کاربردی ترین تجهیزات تابلو برق صنعتی را به صورت مجزا و کاربرد هر یک از قطعات اشاره نماییم.

فیوز

یکی از مهم ترین قطعات در تابلو برق های صنعتی ، فیوز می باشد.

فویزها وظیفه محافظت از مدار در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه را بر عهده دارد.

فیوز یک قطعه الکتریکی است که زمانی که جریان مدار بیش از حد مجاز باشد را قطع می کند.

فیوز از یک رشته سیمی تشکیل شده است که در مواقع اضافه بار شکسته و یا ذوب می شود.

کلید مینیاتوری MCB

کلید مینیاتوری در هنگام بروز شرایط غیر طبیعی در شبکه که شامل اضافه بار و همچنین اتصالات کوتاه به صورت خودکار جریان را در مدار الکتریکی قطع می نماید.کلید مینیاتوری نسبت به فوزها از حساسیت بیشتری برخوردار می باشند.

بی متال

 به طور کلی از بی متال برای تبدیل تغییرات دما به جابجایی مکانیکی استفاده می شود. بی متال در تابلو برق صنعتی نقش حفاظتی موتور سه فاز در برابر اضافه بار در کاربردهای با ولتاژ پایین را دارد. عنصر فعال در بی متال یک ترکیب از دو فلز با جنس های مختلف می باشد که اساس کار آن نیز اختلاف ضریب انبساط طولی دو فلز می باشد. در صورتی که گرمای بیش از حد در مدار رخ دهد، به دلیل اختلاف ضریب انبساط طولی، یکی از فلزها بیشتر خم شده و جریان در تابلو برق قطع می شود.

کلید حرارتی (MPCB)

MPCB یا قطع کننده حفاظت از موتور الکتریکی () نوع خاصی از قطعات الکتریکی است که همانطور که از نامش پیداست، به طور خاص برای حفاظت از موتور الکتریکی استفاده می شود. این نوع قطعه در مدار شامل هر دو نوع حفاظت در برابر اضافه بار (حرارتی یا الکترونیکی) و حفاظت در برابر خطا (مغناطیسی) است.

 

موتورهای الکتریکی کاربردهای بسیاز زیادی دارند و برای کنترل سرعت انوع قطعات مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرند؛ بنابراین محافظت از آنها به اندازه کافی با اهمیت است. هر MPCB در تابلو برق صنعتی نقش های متفاوتی بر عهده دارد که منبع الکتریسته امنی برای موتور فراهم می آورد که عبارتند از:

 

حفاظت در برابر خطای الکترونیکی مانند اتصال کوتاه، مشکلات خط اتصال به زمین و مشکلات خط به خط(line-to-line)

حفاظت در برابر اضافه بار (overload)

حفاظت در برابر عدم تعادل فاز و افت فاز

تاخیر حرارتی برای جلوگیری از بازگشت سریع موتور بعد از اضافه بار

نمایش هشدار خطا (با LED)

اتصال مجدد خودکار

کلید کامپکتMCCB

MCCB یا همان کلید کامپکت (Molded Case Circuit Breaker) نوعی دستگاه حفاظت الکتریکی است که می تواند برای طیف گسترده ای از ولتاژ و فرکانس هر دو 50 هرتز و 60 هرتز در تابلو برق استفاده شود. تفاوت عمده آن با کلید مینیاتوری این است که می تواند جریان نامی تا 2500 آمپر داشته باشد و قابل تنظیم است. تفاوت دیگر این است که MCCB ها بسیار بزرگتر از MCB ها هستند. این قطعه نیز مانند سایر قطعات محافظت کننده، دارای سه نقش اساسی در تابلو برق صنعتی می باشد:

حفاظت در برابر اضافه بار

حفاظت در برابر خطاهای الکتریکی: خطاهایی مانند  اتصال کوتاه یا خطای خط

روشن کردن و خاموش کردن

به عبارتی دیگر کلید کامپکت نوعی وسیله حفاظت الکتریکی است که معمولا زمانی استفاده می شود که جریان بار بیش از توان کلید مینیاتوری باشد. جریان نامی آن 1000 آمپر است و عملکرد حرارتی یا حرارتی-مغناطیسی دارند.

 

کلید RCD کلید محافظ جان و یا کلید نشتی جریان

کلید RCD یا (Residual Current Device) یک دستگاه محافظت جان است که به منظور حفاظت در برابر شوک الکتریکی (در صورت لمس سیم بدون روکش ) مورد استفاده قرار می گیرد. در تابلو برق سیم فاز و سیم نول ، هر دو از طریق کلید محافظ جان بهم متصل شده اند. کلید محافظ جان زمانی که جریان نشتی وجود داشته باشد مدار را قطع می نماید و در مقابل خطرات الکتریسیته و آتش سوزی محافظت می نماید. RCD به صورت مداوم جریان برق را مانیتور می کند و در صورتی که مقدار جریان جاری از طریق فاز به نول باز نگردد، عدم انطباق بین دو جریان فاز و نول را شناسایی نموده و مدار را قطع می نماید.

 

کنتاکتور

قطع و وصل جریان به الکتروموتور در تابلو برق توسط کنتاکتور انجام می شود. برای کنترل یک موتور سه فاز از راه دور و یا متوقف نمودن آن،  به یک رله ی مخصوص با کلید اتصال  قوی نیاز داریم تا فشار جریان موتور را در چرخه ی روشن و خاموش شدن به طور ایمن هدایت کند. رله های الکترومکانیکی با قدرت بالا که برای این منظور ساخته شده اند، معمولا بعنوان کنتاکتور در صنعت شناخته می شوند.

 

کنترل فاز در صورت بروز مشکلاتی مانند جابجایی فاز ، افت ولتاژ ، عدم تقارن ولتاژ سه فاز و یا قطع بودن یکی از فاز ها اجازه روشن شدن به تابلو برق را صادر نمی کند و به همین منظور می توان از تیغه باز آن در مدار جهت استارت نمودن تابلو استفاده نمود. معمولا بر روی آن یک کنتاکت بسته نیز وجود دارد که می توان آن را به یک بیزر متصل نمود که دلیل خاموش شدن و یا روشن نشد تابلو برق را به اپراتور و یا تکنسین اعلام نماید .

پوش باتن

پوش باتن شامل یک مکانیزم سوئیچ الکتریکی ساده است که برخی از جنبه های یک ماشین یا یک فرآیند را کنترل می کند. پوش باتن ها معمولا از مواد سخت مانند پلاستیک فشرده و یا فلز ساخته می شوند. سطح دکمه ها معمولا به اندازه جای انگشت یا دست انسان ساخته می شود، بنابراین سوئیچ الکترونیکی می تواند به راحتی فشرده و رها شود. سوئیچ ها دارای سه بخش هستند. بخش محرک، کنتاکت ثابت و شیارها. محرک به طور کامل از طریق سوئیچ به سمت سیلندر نازک در پایین حرکت می کند. در داخل یک کنتاکت متحرک و یک فنر وجود دارد. هنگامی که کسی دکمه را فشار می دهد، آن را با کنتاکت های ثابت تماس می دهد و همین امر باعث اتصال مدار (روشن شدن) می شود.پ

چراغ سیگنال

چراغ های سیگنال نیز وضعیت خاموش و یا روشن قسمت های مختلف را نمایش می دهند و در صورت بروز مشکل؛ آلارم ها اعلام خطر می نمایند. حال شاید این سوال برای شما پیش بیاید  که چرا به هشدارهای HMI کفایت نمی کنیم. باید در جواب این سوال به شما بگوییم که بعضی قسمت های تابلو برق بسیار حساس هستند و در صورت بروز مشکل نیازمند نمایش آلارم بر روی پنل هستند. کنترلهای لازم نیز برای متوقف نمودن تابلو در زمان های مورد نیاز بر روی دستگاه نصب شده اند.

چراغ هشدار

چراغ هشدار یا (tower light) دستگاه های علامت دهی هستند که برای اعلام خطر و نمایش وضعیت عملکرد دستگاه از فاصله ی دور استفاده می شوند.

 

چراغ های هشدار در پنلها، ماشین آلات و خطوط تولید نصب می شوند. آنها در رنگ های مختلف نظیر قرمز، سبز، بنفش و آبی موجود می باشند. چراغ های هشدار می توانند به سیستم های آلارم شنیداری نیز مجهز شوند.  هر کدام از چراغ های هشدار تا یک فاصله ی معین قابل استفاده هستند؛ به عنوان مثال برای فاصله 5 تا 35 متر. کاربرد چراغ هشدار در تابلو برق صنعتی، این است که هر رنگ نمایانگر یک وضعیت دستگاه می باشد. چراغ های هشدار علاوه بر استفاده در تابلو برق در موارد دیگر نظیر ورودی های پارکینگ، گیت ورودی، خط تولید، خط راه آهن، لیفتراک؛ بولدزر و وسایل نقلیه کاربرد دارند.

 

تایمر

تایمرها برای کنترل زمان پردازش در طیف گسترده ای از کاربردها مورد استفاده قرار می گیرند که شامل عملیات کنترل موتور، استفاده در آسانسورها، ترمینال نوار نقاله؛ سیستم های تهویه مطبوع، سیستم های هشدار دهنده نوری و ... مورد استفاده قرار می گیرند.

 

کاربرد تایمر در تابلو برق زمانبندی در حالت اتوماتیک ، شمارش زمان و ارسال سیگنال در زمان مناسب می باشد.

 

ترمینال

از ترمینال برای برقراری ارتباط بین اجزای داخلی تابلو برق و قطعات خارجی استفاده می شود و به دو نوع ترمینال ریلی ، ترمینال شاخه ای و پیچی  تقسیم بندی می شوند. از ترمینال ریلی (همانطور که از نام آن مشخص است بر روی ریل تابلو برق نصب می شود) برای انشعاب گیری درون تابلو برق استفاده می شود. از تابلو برق های شاخه ای جهت انشعاب گیری از سیم ها در محیط های متفاوت استفاده می شود. نوع جدیدتر ترمینال، ترمینال پیچی است که از لحاظ سرعت؛ سادگی در نصب و امکان اتصال چندین سیم به یکدیگر ، نسبت به نوع شاخه ای برتری دارد.

 

 

 

شینه (Busbar)  ومقره (Insulator)

یک نوار یا میله فلزی است که درون تابلو برق و پنل جهت توزیع قدرت بالا استفاده می شود. آنها همچنین برای اتصال تجهیزات ولتاژ بالا در تابلو برق الکتریکی و تجهیزات ولتاژ پایین در مخازن باتری مورد استفاده قرار می گیرند. آنها به طور کلی بدون عایق هستند . برای توزیع فاز در تابلو برق از شینه استفاده می شود که شامل انواع  شینه ارت  برای توزیع و تقسیم مدار ارت و شینه نول  برای توزیع نول در تابلو برق می باشد.

از مقره در تابلو برق برای عایق نمودن قسمت های مختلف قطعات، هادی ها و  عدم اتصال شینه ها به بدنه و ثابت نمودن شینه ها استفاده می گردد. استقامت الکتریکی و مکانیکی بالا، نداشتن ناخالصی و حفره های داخلی و مقاومت در برابر عوامل خارجی از خصوصیات مقره ها به شمار می رود. مقره ها به طور معمول  از جنس چینی ساخته می شوند و می توانند در یک رشته انباشته شوند.

ترانس سی تی (Current Transformer) و پی تی(Potential Transformer)

ترانسفورماتورها دستگاههایی هستند که مقادیر ولتاژ یا جریان بالا را به مقادیر کوچک و استاندارد که برای ابزارها و رله های حفاظتی ایمن است، تقلیل می دهند. از ترانسفورماتور جریان برای اندازه گیری برق AC استفاده می شود. یک ترانسفورماتور جریان (CT) یک جریان ثانویه را فراهم می کند که دقیقا متناسب با جریان جریان اولیه آن است.  ترانس پی تی نیز به منظور کاهش ولتاژ سیستم به مقدار ایمن برای تغذیه رگولاتورها و رله ها مورد استفاده قرار می گیرد.

 

میکروسوئیچ و پدال

میکروسوئیچ یک نوع از ابزارهای کلیدزنی در صنعت برق به شمار می رود و کاربردهای بسیار متنوعی در صنعت برق دارند به طوری که ما همه روزه از قطعاتی استفاده می کنیم که میکروسوئیچ در آنها به کار گرفته شده اند. میکروسوئیچ ها در طیف وسیعی از مصارف برق صنعتی در تنظیمات مختلف سوئیچ ، مصالح خانه سازی، عملگرها و ... کاربرد دارند. نام دیگر آن "کلید مینیاتوری ضربه ای سریع" است.

PLCو HMI

کنترلر Logic Programmer controller (PLC) یک سیستم کنترل کامپیوتری صنعتی است که به طور مداوم وضعیت دستگاه های ورودی را نظارت می کند و تصمیمات را بر اساس یک برنامه سفارشی برای کنترل حالت دستگاه های خروجی می گیرد. تقریبا هر خط تولید، عملکرد دستگاه یا فرآیند می تواند با استفاده از این نوع سیستم کنترل به میزان قابل توجهی بهبود یابد.قطعا تابلو برق نیز از این قاعده مستثنی نیست.  بزرگترین مزیت استفاده از یک PLC، توانایی تغییر و تکرار عملیات یا پردازش در هنگام جمع آوری و انتقال اطلاعات حیاتی است.

یکی دیگر از مزایای سیستم PLC این است که ماژولار است. به این ترتیب، شما می توانید انواع دستگاه های ورودی و خروجی را به بهترین وجه با برنامه خود ترکیب کنید.

درون یک PLC واحد پردازش مرکزی، "پردازنده"، شامل یک برنامه داخلی است که به PLC می گوید چگونه می توان عملکردهای زیر را انجام داد:

دستورالعمل های کنترل موجود در برنامه های کاربر را اجرا کنید. این برنامه در حافظه غیر فرار ذخیره می شود، بدین معنی است که اگر منبع تغذیه قطع شود، اطلاعات  از بین نمی رود.

ارتباط با دستگاه های دیگر، که می تواند شامل دستگاه های I / O، دستگاه های برنامه نویسی، شبکه ها و حتی دیگر PLC ها باشد.

انجام فعالیت های داخلی مانند ارتباطات،  عیب شناسی داخلی و غیره

HMI ها نمایشگر PLC ها در تابلو برق هستند. متناسب با نوع دستگاه و کاربرد آنها می توان آیکون ها و ظاهر متناسب گرافیکی را در HMI ایجاد نمود و برای گزارش گیری از آنها استفاده نمود.

 

داکت کابل

داکت ها از ترکیبات خاصی با عنوان پلی وینیل کلرید (polyvinyl chloride) فشرده ی جامد تولید می شوند. این داکت ها در برابر ورقه شدن، خوردگی، شکاف و پوسته پوسته شدن مقاوم هستند و کابل های موجود در تابلو برق را در برابر روغن، محلول نمک و قارچ محافظت می کنند.

 

علاوه بر موارد فوق؛ استفاده از داکت در تابلو برق باعث می شود که با برداشتن پوشش تابلو برق؛ سیم ها نمایان نشوند و ردیابی مشکلات مربوط به سیم ها آسان تر شود و عایق الکتریکی را تضمین می نماید.

 

رنگ خاکستری متمایل به سبز برای نوع داکت B و خاکستری روشن برای نوع A استفاده می شود. رنگ های دیگر مانند مشکی، سفید و آبی نیز در دسترس هستند. 

 

 

 

تابلو برق صنعتی چیست؟

تابلو برق از یک محفظه فلزی یا غیر فلزی ساخته می شود.تابلو برق برای نصب تجهیزات الکتریکی و ارتباط بین تابلو برق ها طراحی شده است.تابلو برق ها از نظر ولتاژ به سه دسته فشار ضعیفLV (تا 1000 ولت) ، فشار متوسطMV  ( 1000 تا 63000 ولت) و تابلو برق فشار قویHV  (63000 تا 400000 ولت) تقسیم می شوند.

تابلو برق های صنعتی معمولا از یک محفظه از جنس فلز می باشد که داخل آن قطعات محتلفی نصب می شود. قطعات با توجه به کاربرد تابلو برق متفاوت است.

از دیگر کاربرد های دیگر محفظه فلزی تابلو برق ، محافظت در برابر خطر برق گرفتگی است و همچنین از خود قطعات در برابر عوامل محیطی مانند گرد و غبار ، اتلاف گرما، اختلال در فرکانس رادیویی، محافظت از تخلیه الکترواستاتیکی و اب محافظت می کند.

تجهیزات تابلو برق صنعتی

پایه ای ترین و مهمترین پیش نیاز برای شروع کار با انواع تابلو برق ، شناخت کامل نسبت به تجهیزات تابلو برق و اطلاع از کاربرد هر قطعه در تابلو برق ها نیز می باشد.

با ما همراه باشید تا کاربردی ترین تجهیزات تابلو برق صنعتی را به صورت مجزا و کاربرد هر یک از قطعات اشاره نماییم.

فیوز

یکی از مهم ترین قطعات در تابلو برق های صنعتی ، فیوز می باشد.

فویزها وظیفه محافظت از مدار در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه را بر عهده دارد.

فیوز یک قطعه الکتریکی است که زمانی که جریان مدار بیش از حد مجاز باشد را قطع می کند.

فیوز از یک رشته سیمی تشکیل شده است که در مواقع اضافه بار شکسته و یا ذوب می شود.

کلید مینیاتوری MCB

کلید مینیاتوری در هنگام بروز شرایط غیر طبیعی در شبکه که شامل اضافه بار و همچنین اتصالات کوتاه به صورت خودکار جریان را در مدار الکتریکی قطع می نماید.کلید مینیاتوری نسبت به فوزها از حساسیت بیشتری برخوردار می باشند.

بی متال

 به طور کلی از بی متال برای تبدیل تغییرات دما به جابجایی مکانیکی استفاده می شود. بی متال در تابلو برق صنعتی نقش حفاظتی موتور سه فاز در برابر اضافه بار در کاربردهای با ولتاژ پایین را دارد. عنصر فعال در بی متال یک ترکیب از دو فلز با جنس های مختلف می باشد که اساس کار آن نیز اختلاف ضریب انبساط طولی دو فلز می باشد. در صورتی که گرمای بیش از حد در مدار رخ دهد، به دلیل اختلاف ضریب انبساط طولی، یکی از فلزها بیشتر خم شده و جریان در تابلو برق قطع می شود.

کلید حرارتی (MPCB)

MPCB یا قطع کننده حفاظت از موتور الکتریکی () نوع خاصی از قطعات الکتریکی است که همانطور که از نامش پیداست، به طور خاص برای حفاظت از موتور الکتریکی استفاده می شود. این نوع قطعه در مدار شامل هر دو نوع حفاظت در برابر اضافه بار (حرارتی یا الکترونیکی) و حفاظت در برابر خطا (مغناطیسی) است.

 

موتورهای الکتریکی کاربردهای بسیاز زیادی دارند و برای کنترل سرعت انوع قطعات مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرند؛ بنابراین محافظت از آنها به اندازه کافی با اهمیت است. هر MPCB در تابلو برق صنعتی نقش های متفاوتی بر عهده دارد که منبع الکتریسته امنی برای موتور فراهم می آورد که عبارتند از:

 

حفاظت در برابر خطای الکترونیکی مانند اتصال کوتاه، مشکلات خط اتصال به زمین و مشکلات خط به خط(line-to-line)

حفاظت در برابر اضافه بار (overload)

حفاظت در برابر عدم تعادل فاز و افت فاز

تاخیر حرارتی برای جلوگیری از بازگشت سریع موتور بعد از اضافه بار

نمایش هشدار خطا (با LED)

اتصال مجدد خودکار

کلید کامپکتMCCB

MCCB یا همان کلید کامپکت (Molded Case Circuit Breaker) نوعی دستگاه حفاظت الکتریکی است که می تواند برای طیف گسترده ای از ولتاژ و فرکانس هر دو 50 هرتز و 60 هرتز در تابلو برق استفاده شود. تفاوت عمده آن با کلید مینیاتوری این است که می تواند جریان نامی تا 2500 آمپر داشته باشد و قابل تنظیم است. تفاوت دیگر این است که MCCB ها بسیار بزرگتر از MCB ها هستند. این قطعه نیز مانند سایر قطعات محافظت کننده، دارای سه نقش اساسی در تابلو برق صنعتی می باشد:

حفاظت در برابر اضافه بار

حفاظت در برابر خطاهای الکتریکی: خطاهایی مانند  اتصال کوتاه یا خطای خط

روشن کردن و خاموش کردن

به عبارتی دیگر کلید کامپکت نوعی وسیله حفاظت الکتریکی است که معمولا زمانی استفاده می شود که جریان بار بیش از توان کلید مینیاتوری باشد. جریان نامی آن 1000 آمپر است و عملکرد حرارتی یا حرارتی-مغناطیسی دارند.

 

کلید RCD کلید محافظ جان و یا کلید نشتی جریان

کلید RCD یا (Residual Current Device) یک دستگاه محافظت جان است که به منظور حفاظت در برابر شوک الکتریکی (در صورت لمس سیم بدون روکش ) مورد استفاده قرار می گیرد. در تابلو برق سیم فاز و سیم نول ، هر دو از طریق کلید محافظ جان بهم متصل شده اند. کلید محافظ جان زمانی که جریان نشتی وجود داشته باشد مدار را قطع می نماید و در مقابل خطرات الکتریسیته و آتش سوزی محافظت می نماید. RCD به صورت مداوم جریان برق را مانیتور می کند و در صورتی که مقدار جریان جاری از طریق فاز به نول باز نگردد، عدم انطباق بین دو جریان فاز و نول را شناسایی نموده و مدار را قطع می نماید.

 

کنتاکتور

قطع و وصل جریان به الکتروموتور در تابلو برق توسط کنتاکتور انجام می شود. برای کنترل یک موتور سه فاز از راه دور و یا متوقف نمودن آن،  به یک رله ی مخصوص با کلید اتصال  قوی نیاز داریم تا فشار جریان موتور را در چرخه ی روشن و خاموش شدن به طور ایمن هدایت کند. رله های الکترومکانیکی با قدرت بالا که برای این منظور ساخته شده اند، معمولا بعنوان کنتاکتور در صنعت شناخته می شوند.

 

کنترل فاز در صورت بروز مشکلاتی مانند جابجایی فاز ، افت ولتاژ ، عدم تقارن ولتاژ سه فاز و یا قطع بودن یکی از فاز ها اجازه روشن شدن به تابلو برق را صادر نمی کند و به همین منظور می توان از تیغه باز آن در مدار جهت استارت نمودن تابلو استفاده نمود. معمولا بر روی آن یک کنتاکت بسته نیز وجود دارد که می توان آن را به یک بیزر متصل نمود که دلیل خاموش شدن و یا روشن نشد تابلو برق را به اپراتور و یا تکنسین اعلام نماید .

پوش باتن

پوش باتن شامل یک مکانیزم سوئیچ الکتریکی ساده است که برخی از جنبه های یک ماشین یا یک فرآیند را کنترل می کند. پوش باتن ها معمولا از مواد سخت مانند پلاستیک فشرده و یا فلز ساخته می شوند. سطح دکمه ها معمولا به اندازه جای انگشت یا دست انسان ساخته می شود، بنابراین سوئیچ الکترونیکی می تواند به راحتی فشرده و رها شود. سوئیچ ها دارای سه بخش هستند. بخش محرک، کنتاکت ثابت و شیارها. محرک به طور کامل از طریق سوئیچ به سمت سیلندر نازک در پایین حرکت می کند. در داخل یک کنتاکت متحرک و یک فنر وجود دارد. هنگامی که کسی دکمه را فشار می دهد، آن را با کنتاکت های ثابت تماس می دهد و همین امر باعث اتصال مدار (روشن شدن) می شود.پ

چراغ سیگنال

چراغ های سیگنال نیز وضعیت خاموش و یا روشن قسمت های مختلف را نمایش می دهند و در صورت بروز مشکل؛ آلارم ها اعلام خطر می نمایند. حال شاید این سوال برای شما پیش بیاید  که چرا به هشدارهای HMI کفایت نمی کنیم. باید در جواب این سوال به شما بگوییم که بعضی قسمت های تابلو برق بسیار حساس هستند و در صورت بروز مشکل نیازمند نمایش آلارم بر روی پنل هستند. کنترلهای لازم نیز برای متوقف نمودن تابلو در زمان های مورد نیاز بر روی دستگاه نصب شده اند.

چراغ هشدار

چراغ هشدار یا (tower light) دستگاه های علامت دهی هستند که برای اعلام خطر و نمایش وضعیت عملکرد دستگاه از فاصله ی دور استفاده می شوند.

 

چراغ های هشدار در پنلها، ماشین آلات و خطوط تولید نصب می شوند. آنها در رنگ های مختلف نظیر قرمز، سبز، بنفش و آبی موجود می باشند. چراغ های هشدار می توانند به سیستم های آلارم شنیداری نیز مجهز شوند.  هر کدام از چراغ های هشدار تا یک فاصله ی معین قابل استفاده هستند؛ به عنوان مثال برای فاصله 5 تا 35 متر. کاربرد چراغ هشدار در تابلو برق صنعتی، این است که هر رنگ نمایانگر یک وضعیت دستگاه می باشد. چراغ های هشدار علاوه بر استفاده در تابلو برق در موارد دیگر نظیر ورودی های پارکینگ، گیت ورودی، خط تولید، خط راه آهن، لیفتراک؛ بولدزر و وسایل نقلیه کاربرد دارند.

 

تایمر

تایمرها برای کنترل زمان پردازش در طیف گسترده ای از کاربردها مورد استفاده قرار می گیرند که شامل عملیات کنترل موتور، استفاده در آسانسورها، ترمینال نوار نقاله؛ سیستم های تهویه مطبوع، سیستم های هشدار دهنده نوری و ... مورد استفاده قرار می گیرند.

 

کاربرد تایمر در تابلو برق زمانبندی در حالت اتوماتیک ، شمارش زمان و ارسال سیگنال در زمان مناسب می باشد.

 

ترمینال

از ترمینال برای برقراری ارتباط بین اجزای داخلی تابلو برق و قطعات خارجی استفاده می شود و به دو نوع ترمینال ریلی ، ترمینال شاخه ای و پیچی  تقسیم بندی می شوند. از ترمینال ریلی (همانطور که از نام آن مشخص است بر روی ریل تابلو برق نصب می شود) برای انشعاب گیری درون تابلو برق استفاده می شود. از تابلو برق های شاخه ای جهت انشعاب گیری از سیم ها در محیط های متفاوت استفاده می شود. نوع جدیدتر ترمینال، ترمینال پیچی است که از لحاظ سرعت؛ سادگی در نصب و امکان اتصال چندین سیم به یکدیگر ، نسبت به نوع شاخه ای برتری دارد.

 

 

 

شینه (Busbar)  ومقره (Insulator)

یک نوار یا میله فلزی است که درون تابلو برق و پنل جهت توزیع قدرت بالا استفاده می شود. آنها همچنین برای اتصال تجهیزات ولتاژ بالا در تابلو برق الکتریکی و تجهیزات ولتاژ پایین در مخازن باتری مورد استفاده قرار می گیرند. آنها به طور کلی بدون عایق هستند . برای توزیع فاز در تابلو برق از شینه استفاده می شود که شامل انواع  شینه ارت  برای توزیع و تقسیم مدار ارت و شینه نول  برای توزیع نول در تابلو برق می باشد.

از مقره در تابلو برق برای عایق نمودن قسمت های مختلف قطعات، هادی ها و  عدم اتصال شینه ها به بدنه و ثابت نمودن شینه ها استفاده می گردد. استقامت الکتریکی و مکانیکی بالا، نداشتن ناخالصی و حفره های داخلی و مقاومت در برابر عوامل خارجی از خصوصیات مقره ها به شمار می رود. مقره ها به طور معمول  از جنس چینی ساخته می شوند و می توانند در یک رشته انباشته شوند.

ترانس سی تی (Current Transformer) و پی تی(Potential Transformer)

ترانسفورماتورها دستگاههایی هستند که مقادیر ولتاژ یا جریان بالا را به مقادیر کوچک و استاندارد که برای ابزارها و رله های حفاظتی ایمن است، تقلیل می دهند. از ترانسفورماتور جریان برای اندازه گیری برق AC استفاده می شود. یک ترانسفورماتور جریان (CT) یک جریان ثانویه را فراهم می کند که دقیقا متناسب با جریان جریان اولیه آن است.  ترانس پی تی نیز به منظور کاهش ولتاژ سیستم به مقدار ایمن برای تغذیه رگولاتورها و رله ها مورد استفاده قرار می گیرد.

 

میکروسوئیچ و پدال

میکروسوئیچ یک نوع از ابزارهای کلیدزنی در صنعت برق به شمار می رود و کاربردهای بسیار متنوعی در صنعت برق دارند به طوری که ما همه روزه از قطعاتی استفاده می کنیم که میکروسوئیچ در آنها به کار گرفته شده اند. میکروسوئیچ ها در طیف وسیعی از مصارف برق صنعتی در تنظیمات مختلف سوئیچ ، مصالح خانه سازی، عملگرها و ... کاربرد دارند. نام دیگر آن "کلید مینیاتوری ضربه ای سریع" است.

PLCو HMI

کنترلر Logic Programmer controller (PLC) یک سیستم کنترل کامپیوتری صنعتی است که به طور مداوم وضعیت دستگاه های ورودی را نظارت می کند و تصمیمات را بر اساس یک برنامه سفارشی برای کنترل حالت دستگاه های خروجی می گیرد. تقریبا هر خط تولید، عملکرد دستگاه یا فرآیند می تواند با استفاده از این نوع سیستم کنترل به میزان قابل توجهی بهبود یابد.قطعا تابلو برق نیز از این قاعده مستثنی نیست.  بزرگترین مزیت استفاده از یک PLC، توانایی تغییر و تکرار عملیات یا پردازش در هنگام جمع آوری و انتقال اطلاعات حیاتی است.

یکی دیگر از مزایای سیستم PLC این است که ماژولار است. به این ترتیب، شما می توانید انواع دستگاه های ورودی و خروجی را به بهترین وجه با برنامه خود ترکیب کنید.

درون یک PLC واحد پردازش مرکزی، "پردازنده"، شامل یک برنامه داخلی است که به PLC می گوید چگونه می توان عملکردهای زیر را انجام داد:

دستورالعمل های کنترل موجود در برنامه های کاربر را اجرا کنید. این برنامه در حافظه غیر فرار ذخیره می شود، بدین معنی است که اگر منبع تغذیه قطع شود، اطلاعات  از بین نمی رود.

ارتباط با دستگاه های دیگر، که می تواند شامل دستگاه های I / O، دستگاه های برنامه نویسی، شبکه ها و حتی دیگر PLC ها باشد.

انجام فعالیت های داخلی مانند ارتباطات،  عیب شناسی داخلی و غیره

HMI ها نمایشگر PLC ها در تابلو برق هستند. متناسب با نوع دستگاه و کاربرد آنها می توان آیکون ها و ظاهر متناسب گرافیکی را در HMI ایجاد نمود و برای گزارش گیری از آنها استفاده نمود.

 

داکت کابل

داکت ها از ترکیبات خاصی با عنوان پلی وینیل کلرید (polyvinyl chloride) فشرده ی جامد تولید می شوند. این داکت ها در برابر ورقه شدن، خوردگی، شکاف و پوسته پوسته شدن مقاوم هستند و کابل های موجود در تابلو برق را در برابر روغن، محلول نمک و قارچ محافظت می کنند.

 

علاوه بر موارد فوق؛ استفاده از داکت در تابلو برق باعث می شود که با برداشتن پوشش تابلو برق؛ سیم ها نمایان نشوند و ردیابی مشکلات مربوط به سیم ها آسان تر شود و عایق الکتریکی را تضمین می نماید.

 

رنگ خاکستری متمایل به سبز برای نوع داکت B و خاکستری روشن برای نوع A استفاده می شود. رنگ های دیگر مانند مشکی، سفید و آبی نیز در دسترس هستند. 

 

 

 

 


برچسب‌ها : تابلو برق صنعتی,

سه شنبه 21 ارديبهشت 1400 - 0:28
قدرت گرفته از نیلوبلاگ